top of page
  • Writer's pictureGina K. Weimoth

Fra rottereir til drømmekåk

Updated: Mar 22, 2020

Den første leiligheten jeg kjøpte for å "flippe", var en sliten kåk på Kampen i Oslo. Denne leiligheten hadde virkelig ikke fått et snev av kjærlighet på maaaaange år! Mannen min sa jeg var fullstendig gal, og når jeg ser tilbake på bildene kan jeg skjønne hva han mente. Men følelsen av at denne superslitne leiligheten kom til å bli en perle, gjorde at jeg lukket øynene og kjøpte den likevel.

SLITEN KÅK: Leiligheten på Kampen ble bygd i 1934. Boligbygg stod som eier og den hadde hatt mange leietakere.NY PLANLØSNING


Dagens boligkjøpere krever ofte større og mer åpne rom. Skal man gjøre endringer med tanke på verdiøkning, er det derfor viktig å ta hensyn til det. Jeg ønsket å få inn mer lys og få frem at dette er en hjørneleilighet. Derfor bestemte jeg meg for å fjerne veggen mellom kjøkken og stue. Soverommet, derimot, var stort og fint og fikk stå urørt.


Under kan du se den originale planløsningen (til venstre) og den nye. Ps: Det er viktig å finne ut hvilke vegger som er bærende FØR du river!RIVING ETTER BOKA


I dette borettslaget var det krav om å benytte et konsulentfirma for å søke om å endre planløsningen. Konsulentfimaet tok rundt 7 000 kroner for jobben. Det er litt sure penger, men var en helt nødvendig utgift for å gjøre ting riktig og ha mitt på det tørre. De kunne informere om at veggen kunne rives, mens bjelken i taket måtte være inntakt. Da godkjenningen var på plass, leide jeg inn Euro Murer AS som hjalp meg både med rivingen og bortkjøring av stein. Det kostet ca. 15.000 kroner, og det var det helt klart verdt!

Søppelhåndering er en annen ting man ikke skal undervurdere. Det krever både tid og penger. Det tok meg SERIØST ukevis å få bort alt søppelet. Det ble mange turer på fyllinga og flere iSekker. Blant annet er sju lag med gammel tapet ingen spøk!

RIVING AV VEGG: Gutta jeg leide inn var utrolig effektive og både veggen og alt søppelet var borte på 5-6 timer.PÅ TIDE Å BYGGE OPP IGJEN


Bak all tapeten var det ganske slette og fine murflater. Jeg bestemte meg for å teste helsparkling. Før man kan sparkle, bør man fjerne så mye av den gamle tapeten man klarer før man grunner med tapetgrunner. Da limer man det som måtte være igjen av tapet til veggen slik at sparkelen sitter godt og man slipper luftbobler. På muren der tapeten gikk helt av grunnet jeg med Hey'di KZ for bedre heft.


Helsparkling er en jobb de fleste, med god grunn, setter bort til proffene. Men jeg bestemte meg for å gi det et forsøk uansett. Sparklingen i seg selv var ganske gøy, synes jeg. Det gir umiddelbare resultater og det blir myyye finere enn det var. Pussing derimot ... Det var en tålmodighetsprøve!

Her er rommet under de ulike fasene. Tapeten ble fjernet. Så ble veggen grunnet med tapetgrunning før helsparkling.TIDLØS OG INNBYDENDE FARGEPALETT


Tanken med fargepaletten var å skape noe tidløst og innbydende.


Stue og gang ble malt i Jotuns Pure Colour "Kalk" som er en lys gråbeige (greige) tone med hint av rødt, noe som gir fargen lunhet. Soverommet ble malt i en mørk grå som heter "Sort pepper", som er en lun mørk gråtone, og kjøkkenet i "dempet sort", en nøytral gråaktig sort tone. Gulvet er fra Pergo og heter Skageneik. Alle fargene er nøytrale og skaper en fin mulighet for neste eier til å sette sitt personlige preg med egne møbler og dekor.

TIPS: Det er utrolig praktisk å male før man legger nytt gulv. Da slipper man å være redd for å søle =)SKRÅLAGT GULV GJØR INNTRYKK


Gulvet spiller en større rolle i interiøret i disse dager enn det har gjort på lenge. Vi er mer bevisst gulvets påvirkning i rommet, både estetisk og praktisk. Jeg elsker skrålagte gulv fordi det gjør rommet mer visuelt interessant. Jeg valgte et laminatgulv fra PERGO som heter "Sensation Long Plank Skageneik". Det synes jeg er utrolig vakkert, og det er slitesterkt. Prisen var heller ikke så verst per kvadratmeter.


For å få lagt det pent og riktig hentet jeg inn hjelp fra noen gode kompiser som tok utfordringen. Det ble så fint!

PÅ SKRÅKANTEN: Skrålagte gulv er et godt tips hvis du ønsker et mer spesielt hjem - og det slår an på visning!


NYTT KJØKKEN


Siden kjøkkenet ikke hadde noen av de funksjonene et moderne kjøkken trenger, var det bare å rive ut å bygge nytt. Jeg beholdt plasseringen på vann og avløp, med noen små justeringer. Da jeg tok over leiligheten sto det en varmtvannsbereder i boden. Den ble flyttet inn i hjørnet på kjøkkenet for å frigjøre bodplass. Rørlegger Christer hos Vanntett Rørservice la opp nye rør slik at vask og oppvaskmaskin kunne plasseres under vinduet.


Jeg har bakgrunn som kjøkkendesigner hos IKEA, så valg av kjøkkenleverandør var enkelt. Kjøkkenet er designet slik det skal være lett å jobbe på og lett å holde rent. Kjøkkenfrontene heter Voxtorp og har en slett, matt overflate med integrerte håndtak som gir kjøkkenet et stilrent, moderne og minimalistisk utseende. De åpne hyllene er av steintypen "Larvikitt" og ble laget av Sverre Toverud. En skikkelig dyktig kar som kan lage nesten hva som helst i stein! De var virkelig krona på verket på dette kjøkkenet og var noe mange la merke til på visningene.


MØBLER OG STYLING


Jeg mener at livskvalitet henger sammen med hvordan hjemmet ditt ser ut. Selv om jeg ikke skulle bo her selv baserer jeg alltid designet mitt på egen stil og trivsel. Jeg må kunne se meg rundt før visning og tenke:"YES! Her kan jeg bo og her kunne jeg stortrives!".


Finn.no ble flittig brukt til å finne møbler, og både jeg og min beste hjelper og fabelaktige venninne Vilde tømte nærmest våre egne boliger for stæsj. Det er utrolig hvor mye som skal til for å gjøre en tom leilighet til et varmt og innbydende hjem.


Spisebordet bygget vi med to hobbyplater i furu og bordbein fra IKEA. I tillegg tok vi en tur på Plantasjen og på en av Oslos skjulte perler, Mevlana Frukt & Grønt i Markveien på Grünerløkka. Mevlana har så utrolig mange fine og unike blomster som man kan kjøpe enkeltvis for så å sette de sammen til egne buketter.

GODE HJELPERE: Min venninne Vilde har et fint blikk og har bidratt med å style leilighetene før foto og visning. Hun har jeg lært så utrolig mye av.KLART TIL VISNING!


Så var vi endelig klare for å legge leiligheten ut på markedet igjen. Den er virkelig ikke til å kjenne igjen!

Hva synes du?709 views

Recent Posts

See All
bottom of page